Please enable javascript!

Sziasztok! Itt kaphattok egy hozzávetõleges értéket, hogy mennyibe kerül a pelenkázásnak moshatózós, illetve eldobhatózós módja, valamint moshatózás esetén mennyi az optimális pelusszám számodra. Az árakat és mennyiségeket természetesen mindenki maga írhatja be, én csak egy becsült értéket írtam be elõre. Aki külföldön lakik, az is tudja használni, csak következetesen egy adott pénznemben kell beírni az értékeket. Jó számolgatást!
Adatok megadása a mosható pelenkák esetén:
Víz köbméterenkénti ára (Ft/m3):
Villamos energia ára (Ft/kWh):
Csatornadíj egy köbméter vízre (Ft/m3):


Mosógép adatai (a szokásos mosóprogramot tekintve):
Egy mosás során elfogyasztott víz (add hozzá az elõkezelés során használt vizet is!)(Átlagos mosógép esetén 40 és 90 L között mozog, plusz az elõkezelés.) (L):
Mosógép fogyasztása egy mosás során (Átlagos mosógép esetén 0.9 és 2.1 kWh között mozog) (kWh):


Szárítógép adatai (a szokásos mosóprogramot tekintve)(ha nem szárítasz, akkor 0-t írj):
Szárítógép fogyasztása (Általában 1.5 és 4.5 között) (kWh):


Hány naponta mosod a pelusokat?
Hány gyerekkel számolsz?
Pelenkás idõszak várható idõtartama (években):
Mosható pelenkákra kiadott pénz (Ft):
Papírtekercsre, pelusmosáshoz használt extra mosószerre, extra teafaolajra, extra epeszappanra, stb-re évente kiadott pénz (Ft):


Egy mosás nagyjából ennyi pénzbe kerül: , ezt felszorozva, valamint az egyéb költségeket hozzáadva kapjuk, hogy:
A megadott számú gyerekekre esõ moshatózás költsége:

Adatok megadása az eldobhatós pelenkák esetén:
Egy eldobhatós pelenka ára (Ft):
Egy nap elhasznált pelusok száma:
Havonta hány forinttal kerül többe a szemétszállítás a pelusok miatt (már akinél többe kerül, ha nem kerül többe, akkor írj ide 0-t):
Pelenkás idõszak várható idõtartama (években):
Hány gyerekkel számolsz?


A megadott számú gyerekekre esõ eldobhatózás költsége:

Más megközelítése a témakörnek itt olvasható, ahol a különbözõ moshatópelus fajták szerint van lebontva, hogy mi mennyibe kerül az Államokban. Nálunk inkább az arányok az érdekesek ebbõl.
Ez a számítás arra való, hogy megtudd, hány darab moshatópelust kell vegyél ahhoz, hogy a lehetõ legkevesebbre jöjjön ki az összes kiadott pénz. Ha túl kevés pelusod van, a mosási költségek lesznek magasak, hiszen gyakran kell mosni, ha pedig túl sok, akkor a pelenkára ad ki az ember sok pénzt. Ebben a számításban nincsen benne, hogy a moshatózás végén el is tudja adni az ember általában a megmaradt pelenkákat. Ahhoz, hogy ezt is beleszámolja a gép, úgy add meg az egy pelenkára esõ árat, hogy csak az amortizációs különbséget írod be a teljes ár helyére: azaz, ha 4000 Ft-ért vetted újonnan, és el tudtad adni 2500 Ft-ért a pelenkás idõszak végén, akkor csak 1500 Ft-ot írj be költségnek.
Azt is figyelembe veszi a program, hogy mosás közben is kell legyen a gyereken valami, úgy veszi, hogy 4 pelenka mindig van a mosáson kívül is.

Adatok megadása a mosható pelusok optimális számának megtudásához:
Egy mosható pelenka ára (próbáljátok meg úgy átlagolni, hogy egy tisztábatételre mennyi jön ki - nyilván aki többször felhasznál egy külsõt, az ossza el annak árát annyival, ahányszor mosás nélkül újra tudja használni) (Ft):
Naponta hány pelust használtok el:
Egy mosás becsült ára (ezt számoltassátok ki az elsõ dobozban):
Pelenkás idõszak várható idõtartama (években):


A teljes mosás-költséged:
A pelenkák összára:
Az optimális pelusszám számodra (magyarul ennyi minusz 4 pelust rakj a mosógépbe, ha belefér):